tisdag 30 november 2010

NiChiara
























En förjulshälsning från NiChiara (Häkza-Bajas), hon har blivit en snygg ung dam som älskar att vara ute , hon har varit på sin första rugdejakt, enligt pålitlig källa ska det även ha fällts en rugde på stånd för den unga damen.  Jag tror även att hon har besökt en fotostudio, undrar vad hon blev mutad med för att sitta så fint och med det fina uttrycket :-) Sååå lik mamma Häkza!!

måndag 29 november 2010

Advent





















Nu har kylan kopplat greppet *gillar inte* , hundarna därimot har inget mot kylan, Trots att de kan vara inne i värmen ligger de ute i snön eller på sin utkikspost på hund kojjans tak.
Det har kommit tillräckligt med snö så vi kan åka skidor från gården, det blir en runda på 1,5 till 2 mil. Jag har 4 hundar åt gången som drar annars får jag inte jobba något själv och det blir allt för kallt att bara stå och åka på skidorna bakom ett gäng springvilliga svarta galningar. I helgen fick Junior och Otto följa med på sina första skidturer, jag hade förberett så att jag kunde stoppa dem i ryggsäcken när de blev trötta. Jag är grymt imponerad av Otto som låg i hälarna på mig hela tiden, tror aldrig jag sett en så snabb liten valp. Junior som är större och tyngre går det lite långsammare för , ingen av dem ville åka ryggsäck med jag vill inte slita ut de små så de fick så lov att ta några vilopauser.
För första gången så hade jag sockor på alla hundar under dragturerna i helgen, den kalla snön  packas mellan trampdynorna och fryser till is som spränger och gör ont oavsett hur mycket man klipper , har försökt med all möjlig smörja men det hjälper lite. Några av hundarna struntar i att det gör ont, de har bara springa i huvudet, någon vill slänga sig ner och bita på tassarna , oftast när det är som mest olämpligt, typ i nedförsbackar och då kan det lätta bli en vurpa  :-)
Det fungerade super med sockar, inget bitande alla kunde focusera på att dra hela tiden.  



Tasha har fått debutera som draghund , det gick ganska bra, lite vimsig men när hon drar finns det power att ta av och övning ger färdighet.
 Bleika har nog varit draghund i ett tidigare liv , hon kör från start till mål oavsett sockor eller ej, har inte tid att stanna för att göra sina behov utan det sker i farten vilket gör att mina skidor blir randiga *hmm*


I morgon ska Filuran flytta , det känns väl lite konstigt, sötaste Filur som älskar att ligga i sängen och  helst dela på min kudde. Idag ska vi till vet för vaccination och få ett friskintyg, sedan blir det bad och en sista trim så hon är klar till vinteraktivitet.

torsdag 25 november 2010

Ny blogg

Den handlar om Omega , Kaisa och deras liv. Det ska bli spännande att få följa med på deras äventyr i det just nu mörka Nord Norge. Måste säga att Omega är  en liten smarting som har kommit på att man kan åka under barnvagnen när man blir trött :-)

På äventyr i Trondheim


NJCH Graneskogens Shott

J Zettertjärns Annisette


































Sitter och funderar över avel och kommande parningar. Jag har en  långsiktig plan med min avel och jag har två olika tiklinjer att jobba med,båda linjerna har så klart sina för-och nackdelar , det gäller att väga för och emot. Att tro att man kan kompensera vad som fattas hos tiken genom att välja de egenskaperna hos hanen tror jag är svårt. Jag försöker i stället att hitta en hane som är lik min tik i typen och förstärka de positiva egenskaper som finns hos henne samtidigt som hanen inte får ha hennes mindre bra egenskaper.


Jag funderar just nu på en lämplig partner till Bleika som ska paras under 2011. Jag är nästan säker på vilken hane jag vill ha, han är välmeriterad med framför allt så tittar jag på hans blodslinjer som jag känner bra till och vet att där finns det mycket jaktlust och viltfinnarförmåga, den hanen jag har i åtanke är dessutom inte mycket använd. Jag vill gärna hitta lite udda hanhundar som inte är överanvända.


Detta får mig att tänka på Graneskogens Shott , en fantastisk hund som blev JCH men som blev ytterst sparsamt använd i avel. Det var i februari 1993 som jag åkte med Zettertjärns Annisette till Trondheim för parning med Shott, jag hade inte lyckats pricka in rätt dag så Anni fick bli kvar i T-heim hos hanhunden. Nästa morgon blir jag väckt av att telefonen ringer , tidigt... det är Shotts ägare som är i luren...du kanske ska sätta dig ner säger han ...  Ni kan nog tänka Er vilka tankar som hinner flyga genom min skalle, jag var övertygad om att Anni var död eller allvarligt skadad.....  men så illa var det inte, sent på kvällen hade Shotts ägare tagit med hundarna ut i trädgåren som var inhägnad för att göra ett försök till parning, Shott var lös men Anni i koppel, när de gjorde ett allvarligt försök till parning släppte han loss Anni för att underlätta för dem. Inte vet jag om det var av blyghet eller vad som flög i Anni, som i ett huj hoppade över staketet, Shott  var lydigheten själv och ägaren var helt säker på att han ALDRIG skulle smita från honom vad som än hände.....   jojo, med en höglöpsk tik i nosen gav han fullständigt f...  vad hans myndiga ägare hade att säga, han var lika snabb över staketet han. Letandet efter kärleksparet pågick hela natten, polis, Falken, taxi och lokalradion blev varslade. När Shotts ägare ringde mig kl 7 på morgonen hade en taxi sett skymten av dem när de i full fart passerade i ett villa område  tidigare på morgonen. Det blev en orolig dag , jag fick rapporter under dagen att de blivit sedda på olika ställen, men det var ingen som fick tag i dem. Det var en stor lättnad när de blev kopplade kl 4 på em efter att ha varit på vift sedan kl 22 kvällen innan, då hade det tydligen sprungit av sig och i stället ägnade de sig åt att ogenerat ha sin kärleksakt i en sandlåda i ett bostadsområde  så det var enkelt att koppla dem.
Nio veckor senare föddes min D-kull, där jag behöll SNUCH Z Ditizie och hennes kullbror NJCH Z Krutt blev Trondheimsbo , då han flyttade in hos pappa Shott.

Jag fick även äran att föra Shott på jaktprov, jag gjorde min förardebut i VK tillammans med honom, vi var ett riktigt bra team och fick ihop en del premier i både Sverige och Norge bl a 1 VK/CK i Verdal, det var stort för en oerfaren gröngöling :-)

tisdag 23 november 2010

Oktan





















Får jag presentera Zettertjärns Oktan, han har läst om sina syskon här på bloggen och nu vill han också vara med .
 Oktan bor i Mittådalen och har flera storebröder av olika raser, en av dem heter Duke och är även han en Gordon Setter. Oktan har full kontroll på alla sina bröder och härjar vilt med dem alla, de har gett upp hoppet om att få honom att vara lugn så med stoiskt tålamod får han hänga dem i öronen och leka herre på täppan med dem. Oktan är nog ganska bortskämd, det är många "mattar" i familjen som skämmer bort honom, han har t ex slutat att äta hundkulor, numera är det endast finare tillagade köttbitar av ekologiskt , närproducerat vilt som duger ...hmmmm.

Oktan säger att han ska klå sin bror Duke på jakt, till att börja med ska han  ta flera jaktprovspremier i UKL, nu kan det tyckas ganska kaxigt med tanke på att Duke har många unghundspremier men  jag kan bara önska Oktan lycka till och säga att jag blir inte förvånad om han lyckas !!!
Just nu jobbar Oktan med att charma till sig ett sponsorkontrakt från www.oktanab.se. Jag blir inte förvånad om han lyckas med det också ...... :-)

måndag 22 november 2010

Fjälltur


















I helgen hade vi säsongens första fjälltur på skidor, superskönt. Dessvärre är det lite snö i fjällen ännu så det gäller att vara uppmärksam så man inte står på öronen, vilket jag gjorde flera gånger!!
 Jag var orolig för att mina hundar skulle vara i dålig kondition då de i höst inte fått lika mycket träning som de är vana vid. Jag behövde dock inte oroa mig, de klarade av turen galant, det blev en sväng på ca 2.5 mil i drag , alla 8 som var med fick även ett  20 min släpp var, vi hittade dock ingen fågel, men det var heller inte det viktigaste . Det känns skönt att få komma igång med skidåkningen och hundarna uppskattar det ännu mera  än vad jag gör. Det är en härlig känsla att få krypa upp i soffan på kvällen med en flock med trötta och nöjda hundar som ligger utslagna  runt mig. 

söndag 21 november 2010

Utställning Lillehammer























Zettertjärns Najz ( Häkza- Imingens Bajas) har varit på sin första utställning i valpklass och även varit med på Barn med hund. Det gav mersmak för barn , hund och ägare :-)
BIR valp med fin kritik samt rosett i barn med hund


6 mån, meget lovende. Rasetypiskt hode. Bra kroppslängde. Harmonisk benstamme. For dagen noe blöt pels. Utmerket gemytt. 1-1 BIR
Domare: John Smedbakken



Grattis från en nöjd uppfödare !!

torsdag 18 november 2010

Vaernes t/r

Då har Omega tryggt anlänt till Andenes, hans nya matmor hämtade honom på Vaernes. Vi hade gott  om tid innan flyget skulle gå och hann med enpratstund över en lunch macka i Stjördal och en rejäl rastningstur med Omega.
Han hade uppfört sig perfekt på flyget där han  fick åka i en väska i mattes knä och han gjorde succé hos flygvärdinnorna. Väl hemma fick han möta sin "storasyster"  Kaisa , tycke uppstod omedelbart , på sista mms:et låg de tillsammans och sov sött i soffa ....
Ojoj, lilla Omega kommer att bli bortskämd och få ett härligt liv med sin nya familj :-)

onsdag 17 november 2010

Veckans bilder på de 3 musketörerna

Otto står...... för en mus :-)

Omega

Omega's intuggade ben

Omega på vift

de 3's gäng

Okey

Omega















Då är det sista natten med gänget för Omega !! De 3 syskonen har blivit väldigt beroende av varandra och de hänger ihop i alla lägen,de är aldrig långt borta från varandra. Det är hög tid att sära på dem och lära dem att bli självständiga individer. När vi är ute i skogen är de skittuffa så länge de får hänga ihop men när jag särar på dem håller de sig betydligt närmare mig och har full koll på om jag avviker från stigen. 
Okey är numera omdöpt till Junior efter sin far och han har fullständigt charmat mig :-)

tisdag 16 november 2010

Omega och Andöya

Bleik på Andöya















På torsdag ska Omega flytta till Andöya i Vestervålen i Nordnorge, han glädjer sig massor över att få en egen familj som han slipper dela med sina syskon  Men liite orolig känner han sig över flygresan, visserligen kommer hans nya matte och möter honom på flygplatsen i Trondheim och jag har lovat honom ett grisöra att tugga på under flygresan så hinner han inte märka av att han är upp i luften  :-) 
Anöya är en vacker plats ovanför polcirkeln, det är tydligen mest känt för sina oändliga hjortronmyrar, dessa hjortronmyrara är privata och man kan alltså INTE som i Sverige bara gå ut och plocka sina multbaer.
För oss i fågelhundsmiljön är Andöya mest känt för att det är där Vinter NM går av stapeln veckan innan Påsk varje vår.
 Omega's nya familj har planer om att han ska finnas med där på startlistan i Unghundsklass nästa vår. 



En liten ankedot om Andöya:
År 2000 var jag där för att starta på NM med Z Hoppzan, Z Gnizta & Z Ditzie, det var en och annan som höjde på ögonbrynet över hon svenskan som kom med 3 svarthoinna,  gissa om det var en härlig känsla när jag vann mitt kvalparti med Hoppzan, de andra 2 gjorde inte heller bort sig så det var en och annan som fick omvärdera sin syn på GS den dagen . Hur som helst stämningen var hög i den stuga vi hyrde på Bleik och vi skulle in och hämta massa premier från vår stuga......men jag blev hemma , fick hoppa in som barnmorska i stället till Nike som pluppade ut 10 små valpar, födda på dag 56 , de var små men hur pigga som helst. I den kullen behöll jag min stjärna den helt undebara Bleika av Andöya,namnet kan Ni  gissa själva vad det kom ifrån.....hon var alltså född i Bleik på Andöya. Bleika blev senare en duktig och vacker hund som fick flera 1 UKL och blev placerad i Fjällpokalen som nummer 5. För övrigt en Final med mycket hög klass, om jag inte tar helt fel var det 11 hundar som kom till final med fågelarbete och 1 UKL, den placeringen värdesätter jag högt. Bleika fick även Cert på utställning innan hon slutade sitt alltför korta liv framför en bil. Hon hann ändå sätta sin stämpel på aveln genom att ha 2 kullar P-kullen med Gordvalls Echo där Z. Pretty Yr blev Årets Unghund i Norge och stamtik i Kennel Hurra fjellets, där hon haft en kull där flera blev VK hundar i ung ålder. Yr är även kullsyster med  Panini som är pappa till Z Izak. 
Bleika blev även mor till en kull med oplanerade valpar där Kazzan var far i den kullen hittar vi Razka mera känd som Pimpim och mor till G2-kullen där greit eller Minii som hon kallas är den som hittills utmärkt sig mest.


Det blev ett virrigt inlägg om lite av varje!!!






När jag letade bilder från Andöya på webben hittade jag denna bild av mig o Bleika, jag tror att det är från Hemavan 2001 under Fjäll pokals kvalet :-)

Dålig kvalite, dessvärre!

söndag 14 november 2010

Mini semester











Idag ska jag och några vänner åka på Spa till Storhogna , ett dygn när jag bara ska tänka på mig själv....
Tusen miljoner tack till hundvakten som gör det möjligt för mig att åka :-)

lördag 13 november 2010

Wanna en ängel
























I morse fick Zettertjärns Wannabee  ( Z. Fiera-Åshöjdens Kid) bli en änge, hon skulle bli 10 år i mars.  För några veckor sedan upptäcktes det att Wanna hade en elakartad tumör som satt så illa till att det inte gick att göra något åt den. Wanna fick ha ett fint liv in i det sista och vara den glada hund som hon alltid varit. 
Wanna bodde hos mig tills hon var 6 år för att sedan flytta till sin son och hans familj :-)
Wanna var en mycket duktig jakthund med 3 UKL, 2 x 3 ÖKL & 2 AK på jaktprov, full Certad, BIR & BIM på utställning, hon var även mor till Zettertjärns  V-kull (e.Glitresjöens Syver)
Wanna var mycket älskad i sin nya familj och hon älskade verkligen sin "nya" matte, hon var alltid en tjejjhund som ignorerade karlar, Tack Bodil för att du tog hand om Wanna och var med henne till slutet <3 <3 <3

fredag 12 november 2010

Mera O-valpar

Omega & Otto

Okey (som inte vill vara med på bild ), Otto & Omega
Okey, Otto, Omega















Veckans foton på mina bus grabbar, de är såååå stolta för nu kan de hoppa upp på liggbänken i farstun :-)
De har precis lyckats göra konfetti av toapappersrulle samt dissekerat en kartong med frigolit i .....  *suck*
Nu ska de med på shoppingtur i stora byn Järpen!!

Besök

Onni

Otto























Idag är det en gråmulen dag med ymnigt snöande, en perfekt dag att få besökare på. Det var Onni som ville hälsa på sina bröder. Onni var den minsta valpen av de 12 men med en stark vilja, den har hon kvar, hon satte snabbt sina betydligt större och tyngre bröder på plats. Onni är en otroligt pigg och alert valp som redan har varit i kontakt med både ripa och tjäder, vilket hon tyckte var jättespännande. Dessvärre tillåter inte dagens väderförhållanden mycket till foton, så bättre än så här blev det inte........  Den enda av bröderna som fastande på bild var Otto !!!

Mystique





















Söta Mystique ( Z. Razka-Z. Bacchus) vill hälsa till sina syskon och föräldrar att hon haft en knallfin höst, hon och husse har varit mycket i fjället på jakt och träning. Mys själv tycker att hon är en duktig liten Gordonsetter fröken som hjälper husse att hitta ripor, några av dem ligger nu hemma i frysen.  Hon & husse har även gjort flera turer till Krokstad för att finputsa på dressyr och fågelhantering.  Uppfödaren hoppas att vi ska ses till våren , vårprov i Sverige , kan det vara något???

torsdag 11 november 2010

Hundfoder























Nu har det snöat oavbrutet sedan i går natt, jag hoppas denna snö ligger kvar, det blir så mycket ljusare och renare ute. Hundarna blir rena och jag slipper ha skurhinken framme hela tiden. Kanske jag skulle våga mig på att lägga på mattor på golvet utan att det blir leriga hundtassar på dem efter 5 minuter.


Det jobbiga med snön blev att hundfoder leveransen inte tog sig upp för backen och 4-hjulingen startade naturligtvis inte, det blev många omlastningar innan maten äntligen var på plats, det var nästan en lättnad att hälften var restat.


Hundarna gillar i alla fall snö, valparna är helt tokiga , far runt som mullvadar mera under än ovan snön. Det är snart dags att ta fram skidor & dragselar,  att dra är något som mina hundar ääääälskar, det är nästan lika skoj som att jaga. Att låta hundarna dra släde eller på lina och skidor är både rolig och nyttig träning för både hundar och förare, som mest brukar jag ha 6 hundar som får dra resten springer lösa bredvid. Det gäller bara att det inte är FÖR snabbt före när man har 6 springsugna settrar framför skidorna, det är tur att min slinga börjar med en lång motförsluta :-)

tisdag 9 november 2010

Ännu en premie
















Jag hittade ännu ett jaktprovs resultat på den alltid uppdaterade resultatsidan Royaluras, det är Z. Janiz som fick sig ytterligare en 2 UK på lavland i söndags. Grattis till ägaren Tom & Janiz. Till våren är det AK som gäller för detta ekipage, vi ses där Tom :-)

Igår hade vi en fantastisk dag i skogen, -9 C och strålande sol, ingen snö men fruset i backen. Fåglarna var inte särskilt samarbetsvilliga men vad gör det en strålande novemberdag, Kazzan  och Bleika var följeslagarna för dagen.

måndag 8 november 2010

Årets sista jaktprovspremie

Barnbarnet Hurrafjellets Belle-Belle ( Z. Quezedillia- Dollar) lyckades på årets sista provhelg att ta sin välförtjänta  1 AK. Jag tror att Team Hurrafjellets kan bli farliga till våren i VK!!!
Jag kommer ihåg när Belle-Belle var här på kurs vid 7 månaders ålder, med sin då helt oerfarna ägararinna. Belle var ett yrväder och ett råskinn, ingen ville stå bredvid henne vid fågelstörningarna då hon alltid lyckades dra med sig någon av de andra på sina race efter flygande fågel. Belles husse som stod vid ring-side  var en retsticka och sa till de andra deltagarna som skrattade åt Belles råhet "den här hunden kommer att få 1 UK i höst" Alla skrattade åt hans skämtsamhet så klart, vid 9 månaders ålder  fick Belle och hennes matte den första av sina  fem 1 UK ..... så döm inte hunden efter håren  :-)

November

Ditzie sekunderar Filuran

Hedda
hur många ripor ser Ni på bilden? 

Filuran med riptupp som exponerar sig

Tasha sekunderar Duke
Försvinner över kanten......






















































































Då är vi hemma igen efter fina dagar i fjällen. Valparna har också varit med, de är nu riktigt beresta och sköter sig exemplariskt på våra utflykter.
Vädret har visat sig från sin bästa sida med mer eller mindre sol varje dag, några snöbyar och vind får man stå ut med.  Jag älskar det här föret med fruset i backen och utan snö så att man kan gå överallt. 
Av de vuxna hundarna har alla utom Iona fått vara med ut på träningstur  och alla har fått vara i fågel, bra utdelning för att  vara i november månad.
Tänk att det är lika fantastiskt roligt varje gång att gå ut med en ny unghund, det finns alltid massor av förhoppningar med en ny hund och det är alltid lika spännande. Yrvädret Tasha har så långt överraskat mig positivt genom att vara helt fokuserad och cool vid fågelkontakt. Söket är mera än stort nog och behöver snarare plockas in men  nu vet vi vad vi ska jobba med den närmaste framtiden.



Man brukar prata om lyxridhästar,  när det gäller Filuran kommer hennes köpare att få en riktig lyxjakthund , hon är ingen dussinhund , liten men naggande god :-)