torsdag 29 september 2011

Vilken helg!!!

Helt galet vilken helg vi haft på mina favoritmarker i Hemavan fjällen, jag är otroligt stolt och glad över mina tjejjer :-)
Men det är inget som gör sig själv, det ligger många , många timmars träning bakom mina hundar. Att lyckas med en fågelhund ( kan inte uttala mig om andra raser) kostar blod, svett och tårar plus en hel del pengar ;-)
Att var ute i alla slags väder , ger hundarna erfarenhet. För min del tror jag att det är väldigt viktigt att det jagas över hunden, det ger dem ett extra driv och vilja att hitta sin fågel samt massor av erfarenhet. Viktigt att hålla hundarna i trim året runt MEN det är även viktigt med viloperioder så de inte går sig less och tömmer sig på alla energi.Det ska vara skoj att både ha och vara  hund.



Vi tar det från början .... efter förra helgens urladdning för Tasha under söndagens jaktprov var jag ganska spänd på vad jag hade i kopplet under kvalet till Fjäll pokalen. Jag hade visserligen kört lite dressyr samt lagt ut någon duva hemma , vilket fungerade men det är något helt annat att komma upp på fjället.
I första rundan hade vi dåligt med fågel, det var endast en hund som hade ett fågelarbete med sig, jag var heller inte helt nöjd med Tashas sök.  I andra rundan får Tasha släpp mot PT Vetpoints Bruna Böna som hade fågelarbete i sitt första släpp, nu var det en annan Tasha som gick ut i sök, full fart i ett stort sök på bredden med mycket bra reviering. Det gav resultat i ett stramt stånd bara 50 meter framför mig, lite fundersam blev jag när jag bara såg en stor vattenpöl framför Tasha, jag reser på håll och upp flyger det en ripa och T kan stoppas i flog och skott. Senare tar Bruna ett stånd långt fram i marken, Tasha kommer flygande över kanten och jag visslar stopp men precis då löser Bruna sitt stånd, båda hundarna jobbar sig framåt och tar nytt stånd  samtidigt. Vi är fortfarande en bra bit ifrån och de får hålla sitt stånd länge, en stark prestation av 2 unghundar som båda visade att de är kalla i huvudet och inte låter sig stressas. De står i nedförsbacke och vi funderar lite på hur vi ska lösa situationen, vi chansar och står kvar nedanför hundarna  och reser på håll, båda reser djärvt, tror ni fåglarna flög nedåt som vi hoppats...Nejdå, uppåt flyger de och båda hundarna är taggade att följa efter men stoppas acceptabelt!! Nöjd var bara förnamnet :-)

Tjohoo, då var vi med i finalen med 2 fågelarbeten med resning.
Finaldagen var det otroligt svåra fåglar, inte blev det lättare av att vi gick i medvind, vi hade mycket fågel i luften men ingen hund fick till något trots att alla hade chansen. Men plus och minus under 2 dagar så blev Tasha placerad som nummer 4 i Fjällpokalen med 1 UKL/HP















SM kval går på samma marker som jag gått på under Fjällpokalens kval och final. Fantastiskt fina marker men det är en dryg transport sträcka att gå uppför i cirka en timme på blöt och lerig stig.
 Vi gick och vi gick, de fåglar vi sett dagarna innan var bara borta. Klockan 4 på em hade vi fortfarande ingen hund i fågel och SM finalen var i farosonen, det andra partiet hade exakt samma scenario!
Bleika var först ut i tredje rundan mot en Irländare, en bit in i släppet går båda över en kant och försvinner, jag springer upp och ser att Irländaren markerar för att så fästa stånd, jag anmäler stånd på den innan jag skyndar vidare för att hitta Bleika, jag följer kanten fram men ser ingen hund, jag är ganska säker på att hon står men var.... springer uppåt igen och där 200 meter fram i terrängen står hon med sin karaktäristiska skorpion svans.
Situationen på Irländaren blir avvecklad och domare och skytt skyndar upp mot mig, jag vågar inte gå fram till Bleika utan väntar på behörigt avstånd. Skytten och jag går fram , precis när jag ger resningsorder lättar det en stor kull precis framför Bleika som är komplett lugn i flog och skott,  det blir ingen fällning  och apport läggs ut (jag hade hellre fått fällning, gillar ej utlagd apport under hösten)
Jag låter Bleika följa domare med blicken när apport läggs ut, men jag ser att hon har focus dit fåglarna försvann. Hon fick en väldigt bestämd apportorder, hon vill gärna springa upp på kanten för att titta efter den flock som flög men jag kan vända henne och hon hämtar apporten och kommer in med den.  Pust, då kan jag andas igen.....
Då var det 2 hundar med fågel, senare i tredje rundan blev det ytterligare 2 hundar som fixade ett fågelarbete. Hadselöyas Ami vann kvalet med Cert , Bleika, blev nummer 2 med CK. När vi kommer ner till bilen är klockan 19 och vi hade då gått 2,5 mil, det kändes kan jag lova, en snabb middag och tidigt i säng för att ladda inför morgondagen.



Tisdags morgon vi fick sovmorgon då de flyttat fram uppropet till kl 8 !!!
För fjärde dagen gick jag samma stig upp på Jofjellet, Bleika hade första släpp. Hon var lite seg första minuterna men revierade fint och tog med sig marken, så upp över bäcken och där stod hon...hmmm  jag var tämligen säker på att det inte var någon hemma då det inte fanns tillstymmelse till scorpionsvans :-)  Men men vi hade fågel på samma backe dagen innan...måste chansa....dessvärre var det ingen hemma. Tjaha då var man direkt nere i källaren då. Efter första rundan var det endast en hund med fågel. I andra rundan är Bleika först ut igen mot den hund som har fågelarbete, nu är jag supernöjd med Bleikas sök hon får med sig massa mark , täcker marken fint och jag har koll på henne hela tiden, hon försvinner över en kant och blir borta, jag väntar en minut innan jag springer upp på kanten , och där står hon nere på myren,vi väntar in skytt och domare, Bleika avancerar fram till nytt stånd, reser villigt och jaktligt 2 ripor, helt lugn i flog och skott. Ingen fällning, utlagd apport igen, samma procedur som i går. Bleika går rakt ut och hämtar apporten , mycket bra , jag är väldigt nöjd :-)
Vädret denna dag är väldigt växlande med stark vind, regn och  hagel , några solstänk mellan regnskurarna. 
Andra rundan fortsätter och det är fågel i flera släpp men hundarna lyckas ej.
Det blir en tredje runda och Bleika är först ut igen, hon fortsättersöka mycket fint, en bra bit in i släppet försvinner hon för mig ganska långt ut, jag går fram för att leta efter henne och ser henne i stånd en bit fram i marken med partner bakom sig, vi ska resa tillsammans men innan vi kommer fram lättar det 3 ripor, båda hundarna helt lugna i flog och skott !!
Nu börjar jag bli rejält nervös, ingen hund lyckas få till något mera i tredje rundan, däremot åker flera ut för eftergång.
Domarna konfererar och de beslutar sig för en fjärde runda... Men åhhh   låt det ta slut någon gång, första paret ut och jag tittar mig runt men ......det är ju bara Bleika kvar, hon har ingen partner!!
Provet avslutas här , nu börjar jag förstå att jag och Bleika har vunnit Fjäll SM 2011 och jag är väldigt spänd på om hon får något tillägg...när domare säger att hon vunnit med Cert & Cacit då jublar jag......  Min älskade Bleika vinner inte bara SM hon blir även Svensk Jakt Champion. Bleika har alltid varit speciell för mig och det kommer inte att bli mindre efter detta. Naturligtvis fick hon ligga på duntäcket bredvid mig i bilen på vägen hem :-)



Tusen tack till Er alla som har trott på oss och för alla gratulationer på mail, sms & telefonsamtal


SE JCH Zettertjärns Bleika Ionasdotter är u: Zettertjärns Iona e: Tarock's Narvik
Bleika är mor till Zettertjärns Lill-Tasha far är Imingens Frost von Quintus





tisdag 27 september 2011

SM final

Helt otroligt, min fina  Bleika vinnare av Fjäll SM med Cacit samt även SE JCH , måste smälta detta, har några timmar på mig i bilen hem från Hemavan . Tack, tack till alla som höll tummarna för oss och Tusen tack för alla. Gratulationer


- Posted using BlogPress from my iPhone

söndag 25 september 2011

Fp final

Gissa om jag är mör i kroppen, 2 dagar på Jofjellet som är mitt favorit fjäll alla kategorier, jag har aldrig kommit ner från detta fjäll utan premie . Det gjorde vi inte i dag heller. Lill-Tasha fick 1 UKL /HP och placerade Sig som nr 4 i finalen. Jag är så otroligt nöjd. Det var fantastiskt hög kvalité på finalen, alla 6 placerade fick 1 UKL!!! Jo, nackdelen med Jofjellet är att det är en lång transport upp och ner , det känns men det var värt varje steg . Stort grattis till vinnaren Högfjällshundens Mack samt övriga placerade. Nu blir det en behövlig micro vila innan middagen för. I morgon blir der SM kval med Bleika o Häkza på samma fjäll och samma långa transport uppför fjället


- Posted using BlogPress from my iPhone

lördag 24 september 2011

Fjällpokal


I morgon startar jag med Tasha i finalen, i bagaget har vi med oss två fågelarbeten med resning från idag


- Posted using BlogPress from my iPhone

onsdag 21 september 2011

Zettertjärns M'Emil of Ensay


















Emil som i vanliga fall bor i Norra Skottland hos Penny är nu pensiomerad från jaktproven och har denna höst blivit utlånad som jakthund. Just nu är det ripjakt som står på Emils schema, enligt personen som lånat honom är han en fantastisk jakthund.
Jag har fått några nya fina foton på Emil och han ser verkligen ut att må bra i sitt nya tillfälliga hem!!

tisdag 20 september 2011

Zettertjärns Myztique















En stolt husse har sänt mig denna bild på en mycket stolt och vacker hund med sin första tjäder.
Myz är efter Z.Razka "Pimpim och Z Bacchus "Ola"

Rapport från helgen

Z Chiva och Z Bleika 

Fina Izak
Älgko med kalv som parkerade sig 30 meter från våra stugor






















































Då är SGSK's Huvudprov 2011 lagda till handlingen. Vi gick ut med 3 partier per dag och alla som hade önskat fick dubbelstart. Fredagen var det inget vidare väder med snöblandat regn och stark vind, fåglarna lyste länge med sin frånvaro men efter lunch fanns de där och alla hundar fick sina chanser på fågel men trots det var det få som lyckades , det var tydligen svåra förhållanden för hundarna. En av få som lyckades under fredagen var Putte Medeskogs Zettertjärns Chiva   som därmed blev provets bästa Öppen klasshund.    
Lördagen bjöd på vackert höstväder och god fågeltillgång i 2 av partierna, i det tredje partiet lyste fåglarna dessvärre  med sin frånvaro.
Idrefjällets Bessie med ny handler fixade till en 1 UKL och blev därmed provets
Bästa Unghund hund och fick bland annat motta VP Rensjöpokalen.



 Själv startade jag Bleika och Häkza i SKL, Häkza var en av få som inte hade chans på fågel, Bleika fixade till ett snyggt fågelarbete med en klockren fallapport och blev därmed placerad som 3:a och Bästa GS. Både Blaze och Izak hade fågelarbete men dessväre för Blaze så blev det en eftergång senare i släppet och Izak följde på sin fågel lite för långt.
SKL vanns av duktiga ES Björnåns Cagiva med Ulf som förare.

Under söndagen startade jag i NNFK's SKL, både Häkza och Bleika  hade chans på fågel men det ville sig inte.
Tasha fick sig en ny förare i UKL som hon aldrig sett förut och det gick som man kan vänta sig :-)
Hon har nog aldrig jagat så mycket fågel som denna dag, hoppas att inte det beteendet blivit befäst, får nog ta en fjälltur i morgon och kolla läget .


Tyvärr blev det dåligt med fotandet under helgen trots att jag släpade med mig kameran ut på fjället


Tack till alla för en fin helg :-)



onsdag 14 september 2011

Provdags















Då är det packning för hela slanten, i morgonbitti bär det iväg till Bruksvallarna för SGSK's Huvudprov.  Då jag är jaktprovsansvarig för provet är det lite mer än vanligt att tänka på men det känns som att  vi har koll på det mesta. Hundarna som i stort sett vilat nu i en vecka börjar vara rejält laddade. Idag drog hela tjejjligan efter middagen, inte Mim förstås ,det skulle aldrig falla henne in att sticka till skogen utan matte. Men jag lurade dem,slängde mig i bilen och gensköt dem på skogsbilvägen, de såg ganska slokörade ut och jag var riktigt ARG. Men så är det när de är i topptrim och ut vilade, denna vecka har det jagats älg även här så det har bara blivit en och annan motionsrunda. Tänkte hinna med en träningsrunda  med alla i morgon så de får göra av med lite överskottsenergi innan helgens jaktprovsstart. 
Hoppas vi ses i Bruksvallarna och jag önskar alla en stort lycka till!!!

måndag 12 september 2011

Samarbete


















Att bero på parningen mellan Zettertjärns Ditzie och Resdalens Rotax hittade jag en bild från kursen i juli då dessa två kennlar visade ett ypperligt samarbete, det lovar gott för kommande valpar med den konstellationen ;-)
Foto: Resdalens Tsiko & Zettertjärns Belle "Vikna"

söndag 11 september 2011

HD resultat









Zettertjärns Vanja
(Z. Wannabee-Glitresjöens Syver, födda 2005) har blivit friröntgad med resultatet B.

Foto: Vanja vid 8 veckor



Det tog sin tid

















Men så kom det till sist, Häkza's diplom som visar att hon är SE UCH
 Jag trodde att jag hade glömt att skicka in det och gick loss på alla papperhögar för att hitta det då jag var helt säkert att jag fyllt i en ansökan, men efter nästan 3 månader dök det upp på "posten" till det facila priset av 330-

Vad jag nu ska ha det till, inget av de andra diplomen har ännu fått varken ram eller kommit upp på väggen, men vem vet undrens tid är inte förbi och det finns en plan för att alla diplom ska ramas in och hängas upp inom en rimlig framtid :-)


För övrigt kan man bara ännu en gång konstatera att service inte är SKK's starka sida .....

"Hemma"

foto: Heidi


Då har Otto nått sitt nya hem i Skottland , norr om Inverness. Han har haft en komfortabel resa i Heides husbil.
Nu ska den lilla prinsen bli introducerad i sitt nya hem, många nya bekantskaper i hundgården med både röda och svarta settrar, nya människor, nya marker , ja det blir nog mycket att ta in för Otto men han är en stabil liten kille så det fixar han . Jag hoppas att jag ska få träffa honom igen om inte allt för länge, lite sorgset är det allt att inte få ha min lilla nallebjörn här, jag får trösta mig med den stora nallebjörnen, pappa Kazzan !!

lördag 10 september 2011

Otto anländer till Skottland









I dag ska Otto anlända till sitt nya hem i Skottland, han har varit på resande fot sedan i torsdags. Det löste sig på bästa sätt genom att han fick åka med Heidi Billkvam  och hennes vallande Emma i husbilen . Nu sitter jag spänt och väntar på ett meddelande från Heide att de är framme i UK och att de passerat tullen utan problem. Förhoppningsvis får Otto möta sin nya matte framåt natten.

fredag 9 september 2011

Hem ljuva hem

Då har vi varit hemma en par dagar, det var en trött och förkyld matte och rejält trötta hundar som återvände från 4 veckor i riplandet .
Hundarna gick in och la sig och låg på samma ställe 15 timmar senare, precis som vi slappnar de av när de kommer hem och njuter av vilan och av att få komma hem. Bleika som alltid sover i min säng kom nerskramlande från sovrummet 4 timmar efter mig , inte konstigt att hon var trött för hon har jobbat hårdast av alla. Jag är så glad och stolt över henne, hon är fantastisk på jakten, men det innebär även att hon tar sig friheter som gagnar jakten men inte stämmer överens med våra jaktprovsregler så vi får nog torrträna lite innan höstens första jaktprovs start :-)

















Sista dagen tog jag endast med mig Ditzie efter lunchen, hon missade en stor del av jakten då hon var på  sitt amorösa äventyr i Norge och träffade Rotax. Det var verkligen en boost för Ditzies självförtroende att det var bara hon som fick vara med matte och hon förvaltade tillfället mycket väl. Det blev  5 ripor fällda på en knapp timme med perfekta apporter och jag kunde se stoltheten i hennes blick.


















Häkza som nu är 3 år har utvecklat sig till en stabil och pålitlig jakthund, Häkza och Bleika har varit mitt första team och de har varit med ut alla dagar då det varit gästjägare.
















Godis (Gniztra), har lagt på söket och går tidvis mycket bra men är för ojämn, även hon skulle behöva en kick för självförtroendet,hon hade en bra avslutning med flera fågelarbeten men vi måste jobba lite mera med stoppet, det fattas några meter ännu.

















Lill-Tasha, går nu riktigt, riktigt bra men det är nog dags att börja hålla in henne annars blir det för drygt, oftast lydig men kan även busa till det rejält, ingen hund man kan gå och vara avslappnad med utan här får man vara på hugget, men jag gillar ju sådana hundar.....det är alltid spännande .....
















Nikez, har gått tillbaka lite söksmässigt men har å andra sidan visat sig väldigt lydig, vilket jag alltid säger är den rätta vägen för söket blir oftast stort nog vad det lider. Misstänker att några dagars vila i hemma i soffan på Frösön kan ändra situationen radikalt till nästa gång vi möts :-)
















Anji, går som tåget, fart och intensitet på topp, fortfarande lite före mycket spring, har inte nosen på kopplad hela tiden. Sekunderar numera, står om jag är i närheten annars kör hon upp fågel men respekterar.....  alltså STOR framgång. Vi jobbar vidare :-)
















Minst av alla, Prazzel (5 mån i morgon), vilken liten stjärna. Här gäller det att förvalta hennes inneboende egenskaper väl. Hon har en enorm fart för att  vara så ung, full kontroll på kropp och ben, sekunderar spontant, har haft 2  (korta) självständiga stånd på ripa som hon hittat själv och så klart full fart efter men vänder när jag visslar. Oj vad jag ser fram mot vårvintern med henne.

























Iona har varit hemma och vaktat duvorna, Kazzan och Mim's status är väl tämligen konstant, de vet vad de ska göra och sköter sig oftast *ler*










söndag 4 september 2011

Q-kullen på gång

Ditzie Mimsdotter fick lämna fjället för att i stället träffa en snygg, trevlig och duktig kille vid namn Resdalens Rotax


u: NUCH Sokknahåggån's E Shira e: V'joop Du Marais De La Gordonniere  


Rotax har som bäst 2 AK på jaktprov men jag har hört ryktas om han nosade på hösta premie förra helgen så den kommer helt säkert. Han har Cert på utställning och ett HD-index på 109.
Rotax har även en duktig kullsyster NJCH Resdalens Rypi







Tycke uppstod och de är nu parade, detta blir första kullen för dem båda och valpar väntas i början av november, en spännade kull för Derby 2013




Rotax

Ditzie

torsdag 1 september 2011

Zettertjärns Keen Eye

Denna trevliga lilla tik som nyss fyllt 7 år har en far som heter Kazzan och en mor som heter Money Penny "Mejja".
Att Kazzan är far är svårt att missa , hon har både utseende och beteende, psyke från honom. Keen och jag har varit på samma rippremiär sedan hon var en liten valp, då hennes husse jobbar på samma ställe som jag gör under dessa veckor. Keens husse är väldigt upptagen när de är på fjället så jag brukar ta med mig Keen ut några svängar på kvällstur eller ibland får hon vara med 
på jakterna. Jag tror faktiskt inte jag vet någon hund som blir sååå lycklig när hon förstår att hon ska få följa med ut på fjället, hennes lyckoprat vet inga gränser. Keen är en duktig och lydig jakthund med en osedvanligt trevlig och charmig individ. Jag försöker peppa hennes "husse" att starta henne på jaktprov där hon skulle kunna gör väldigt bra ifrån sig!!





Pappa Kazzan