onsdag 26 september 2012

Uppsummering

Husse har skjutit Qutas första fågel, STOLT!!










Vad har då mera hänt den sista tiden..

Jag har fått flera rapporter från Q valparna ( Z. Ditzie- Resdalens Rotax) om att de är på framgång, dessa unghundar är nu snart 11 månader.
Qillen, Qakzig, Quta och Queen har haft många fin turer på fjället och det låter som att de är hundar med mycket driv i som samtidigt är samarbetsvilliga och lättlärda, någon av dem kommer att starta på jaktprov under hösten, oiiii så spännande!!! 

Jag och Mella återkommer till vintern, då ska vi vara klara för start!!

Olga ( Z. She-Z. Kazzan) har varit på utställning för första gången, det blev Excellent och ett CK i jaktklass där hon blev slagen av "kusin" Endalshöjdens Blackie ( Z. Blaze-Langsundets Faun) som fick Certet.

Kullbrodern Otto som har börjar fatta det Brittiska sättet att tackla jakten av ripa på har blivit HD röntgad , resultatet 4/5 är bra.
Han har även testats för PRA rcd4 och är Clear/Fri. HÄRLIGT

Har fått många fina bilder från Er valpköpare , det tackar jag för, här kommer några. De flesta är mobilkamerabilder , därför är inte kvaliten den bästa på alla...


Trött matte och hund ( Mosku) efter en lång dag på fjället

Mosku med hösten första ripor

Putte börjar visa sin kapacitet

NiChiara

Qillen

Snygg Qille :-)

Qillen igen

Sverige runt

Då har vi landat hemma igen efter ytterligare en par 100 mil i bilen.

Första stopp var i mellan sverige för träning på fält och framför allt vara hundförare på rapphönsjakten, fy tusan vad skoj det var. Det tyckte hundarna också, de som fick vara med vara Bleika, Häkza och Blaze.
De övriga Prazzel, Godis och Ditzie fick några timmars träning på kvällstid.

Efter att ha varit nere på SGSK's huvudprov i Hamlstad kan jag konstatera att mina hundar är goda nog när det gäller att hitta fågel, både Häkza och Blaze gick mot fältspecialister när de hittade sina fåglar...men så var det fortsättningen då... Häkza vägrade apportera utlagd rapphöna, vi som hade tränat så mycket på apport av både rappis och fasan, men hon tyckte att det var intressantare med att hitta nya pippisar.
SKITHUND !!! *smile*

Bleze hade ett snyggt kaststånd mot en kant,partner kommer till och vill inte sekundera utan går förbi och helt enkelt stjäl ståndet, vilket som sedan lättade först hund eller fågel vet jag inte men jag lyckades inte få stopp på Blaze iaf :-(

Prazzel var inte så säker på vad hon gjorde på den gigantiska "lägdan" men såsmåningom fattade hon galoppen och stod för en rapphöna som hon reste djärvt, lite lång stoppsträcka och det blev ett 3:e pris i UKL.

På söndagen startade hon ett flott sök , kastade sig i stånd mot en kant, på resningsorder är hon helt låst, det lättar  en stor flock med rapphöns...jag antar att det blev för mycket med all lukt för Prazzel och att hon inte visste hur hon skulle hantera situationen. Hon har alltid varit en villig resare men tydligen kan allt hända.....  vi förlorade hur som en hög premie där  :-(

Godis har visat att hon skulle kunna bli en riktigt duktig fälthund med mera träning, hon har en naturlig reviering och fin stil, hade en stöt på nyslagen rapphöna med full respekt, i sista släpp var det hjärnsläpp och hon förföljde på partners fågel ........ tja, så kan det gå .....

Det var lite surt att se de fina bilderna från fjällen i höstsol när vi traskade runt i regn och lera nere i södern, fy katten vad det regnade i flera dygn. Jag lyckades även gå ner i ett täckt vattenhål när jag letade efter hund, plötsligt stod jag i vatten upp till midjan  *BRRRR* 






måndag 17 september 2012

Trötter

Gäsp, uff vad seg jag är idag. Bilen landade i Krok 05.50 denna morgon. Det var en seg resa efter 2 dagar på fjället. 

Vi är bortskämda med "snälla"fjäll här i Jämtland, de har inte lika snälla fjäll norrut, rep och säkerhetslina hade varit bra på nervägen :-)

I går hade vi betydligt flera ripor på vingarna än lördagen, men det var svårt , inte blev det bättre av att vi fick gå i sidvind/medvind hela dagen. Planen lades upp för att få den bästa marken i motvind, men såsom det ofta är, när vi vänder  så vänder även vinden.

Dessvärre blev fåglarna vi hade dåligt utnyttjade, det blev många stötar, även Godis stötte och var orolig långt ut men jag är ändå nöjd med henne , hon gick upp sig utöver dagen och i sista släppet gick hon som jag önskar att hon alltid ska göra.

Prazzel började lite tamt, hon kändes överladdad  men även hon gick upp sig. Hon fixade ett fågelarbete på nyslagen ripa i medvinden, hon skötte sig mycket bra trots provokationen när partner är på väg in i situtaionen och var helt lugn i flog och skott. 

Jag blev så glad när hon fick sin 1 UKL, det är alltid lika roligt att få 1:an på unghunden och det spelar ingen roll hur många hundar man har , glädjen över att få se hur unghunden lyckas är lika unik varje gång det sker.

Är så glad över lilla Prazzel, hon blir alltmera lik sin mormors mor Ditzie (nr 1, född -93) , inte bara utseendet utan även i fågel. 
Det var det jag hoppades på när jag gjorde parningen mellan Troy och Mim , att jag skulle få tillbaka Ditzie egenskaper, men det finns inget facit så man kan aldrig  vara säker på vilket utslag det blir....
Prazzel är ännu ung och allt kan hända, men rätt förvaltad kanske hon kan bli det jag hoppades på i teorin :-)







torsdag 13 september 2012

Då drar det igång

Svårt att tro det , men nu har vi varit hemma i 1,5 vecka, inga fjäll inga jaktprov. 

Har gjort ett försök att ta tag i det som ligger efter sedan sommaren, skött om mina 4 benta vänner  som hade pälsen full med myrvatten som stelnar till cementklumpar och är väldigt svåra att få bort, ont gör det också , så det tar sin lilla tid !!

Men nu får det vara nog!! I morgon går bilen norrut, till Arjeplogsfjällen för att döma och starta på jaktprov. 

För de som inte vet det så bodde jag faktiskt i Arjeplog under några år , jag trivdes väldigt bra men hemlängtan till Jämtland tog överhand till sist.

På söndagsem bär det hemåt för att packa om för en vecka  söderut mot rapphöns , fasaner och fält, kul med omväxling ,  sedan rullar det på så länge säsongen varar.

Försöker även planera kommade kullar, först ut är Häkza som ska paras på kommande löp under hösten, har några hanhundar som jag funderar på, återkommer när jag bestämt mig .









tisdag 11 september 2012

Bekräftat

Efter nästan 4 månader kom äntligen bekräftelsen på att Ditzie numera kan titulera sig
SE UCH, det tackar vi för !!




söndag 9 september 2012

Grattis Taiko

Grattis till S kullens far Taiko som i dag vann Rana JFF's VK final på Saltfjellet!!!
Efter att ha vunnit med Cacit kan Taiko numera ståta med titeln NO JCH.

Stort Grattis till Gunnar & Taiko !!!!

Nu väntar jag bara på ett nytaget foto av den nykorade Championen 😉

onsdag 5 september 2012

Ibland händer det som inte borde hända

Det här är Zanto som sedan några dagar tillbaka jagar på den eviga jaktmarken.

Zanto var en mycket speciell hund, hans mamma hette Kammarvolas Attacha  ( en av mina stamtikar) och pappa hette Vällistefjällets Pelle och var Engelsk setter , båda var i min ägo då detta begav sig.

Zanto startade sitt liv som en stor överraskning. Det började med att Tasha löpte och blev då satt på lina utanför huset , hanhundarna var instängda i hundgården, trodda jag ja....

Snabbare än blixten hade Pelle hoppat ut ur hundgården , något han aldrig gjort varken förr eller senare och ännu snabbare hade han tagit chansen till en romans med Tasha, innan jag hann vända mig om satt de ihop. Det var inte bara en olämplig parning för att det var olika raser Tasha var även rätt gammal så det var inte annat att göra än att åka till vet och ge Tasha en spruta, i och med det skulle allt vara frid och fröjd.

Döm om min förvåning när jag kommer hem en dag 2 månader senare, det var förresten Påskafton och jag hade varit ute på fjället, Tasha ligger i sin bädd och vill inte hälsa när jag kommer hem, ytterst märkligt. När jag tittar närmare ser jag att hon har en nyfödd valp hos sig. Jag tar upp valpen och tänker att det här går inte  vad gör jag. 

Tasha som alltid låtit mig hantera hennes valpar från första stund visade klart och tydligt att de tankar som for genom mitt huvud kunde jag bara glömma, valpen var hennes och den skulle hon ha så var det bara. 

Jag ringde till vet och undrade hur detta kunde vara möjligt, fick då svaret att hon hade haft något för lite abortvätska hemma men hade chansat på att det skulle fungera, men det gjorde det alltså inte, en liten hanhundsvalp blev kvar.

Jag hade aldrig märkt något på tiken att hon skulle vara dräktig, inga som helst yttre tecken på kroppsförändring eller att hon varit orolig eller bäddat så överraskningen var total.

Naturligtvis fick lille Zanto vara kvar hos sin mamma, han var en mycket speciell liten valp som charmade både 2 och 4 benta och Tasha hade han charmat totalt, kanske såg hon det som en ynnest att få bli mor till en liten parvel vid sin höga ålder.

När han blev less på att  vara i hundgården hittade han alltid en väg ut men lika ofta ville han in i hundgården och då hittade han en väg in så var det bara.

Han var en ståtlig hanhund med utstrålning och ett fantastiskt steg redan som valp, hade han varit renrasig hade han blivit en fantastisk hund att visa i utställningsringen.
Jag hade svårt att göra mig av med honom när han blev 8 veckor, tyckte inte att det fanns någon som var honom värdig, han blev kvar och tränades till att bli en duktig jakthund och han var en mycket duktig viltfinnare. Så småningom dök Erik upp och Zanto flyttade till Norge med honom där han blev en fin kamrat på jakt och turer samt en härlig familjemedlem.

För några dagar sedan fick jag ett meddelande från erik att Zanto vandrat vidare till andra marker.
Sov gott fina Zanto, du har lämnat starka spår efter dig hos din familj som ska bevara och leva på de fina minnen du lämnat efter dig .......





Zanto 4 år


Zanto augusti 2012

måndag 3 september 2012

Höstveckor

Då har vi landat hemma efter några fina veckor på fjället med träning och jakt! Trots fantastiskt fina veckor är det ändå härligt att landa hemma, hundarna är eniga, de sover fortfarande djupt på sina mjuka bäddar , ja en och annan har även intagit soffan :-)

Bleika är i höglöp men det har inte hindrat henne från att utföra sitt uppdrag på bästa Bleika maner, det har ramlat en hel del ripor för min lilla prinsessa.

Häkza, har även hon skött sig men hon har stundtals visat upp att hon kan vara en storgångare, vilket inte alltid är så uppskattat av matten, men det bättrade sig på slutet ....

Ditzie kan även hon ta för sig rejält av terrängen , började med att fuska lite med apporten men efter en efter en eftermiddags jakt med bara henne så visade hon att hon behärskar även den diciplinen. 
Jag kan bara konstatera att hon är känslig för flocken och att hon behöver få känna sig speciell för att fungera som bäst, vilket jag egentligen visste men jag trodde att vårens särbehandling av henne då det bara var hon och jag skulle sitta i eller såkör hon bara med mig :-))))

Lilla Prazzel har haft många fina situationer med både omedelbara stopp och längre stoppsträckor, helt OK, hon är fortfarande ung och är jag nära så är hon oftast lydig. Hon är helt pålitlig i sin sekundering vilket göra att hon får gå mycket men egentligen inte har så stor chans att komma först på fågel då hon oftast får gå med betydligt äldre och mera rutinerade hundar men det är också en erfarenhet at ta med sig.

Qaramella har utvecklats massor under dessa veckor i både huvud och kropp, står och sekunderar och har ett riktigt fint sök där hon använder vinden fint i både mot och medvind, sidvinden har hon inte riktigt fått kläm på ännu men det kommer. Har dock ingen brådska med henne hon ska inte ut på prov innan vinter/vår så hon hinner få massor av erfarenhet innan det är dags.

Snygga Mim har visat upp ett klass sök denna höst, haft fina fågelarbeten, den ripa som ska hinna undan när hon reser får vara snabb !!

Tasha som jag trott har varit väl dryg i söket fick på sig astron för första gången och jag fick då se att hon inte alls går för stort, hon ligger på max 250-300 meter och har stenkoll på var jag är, däremot har hon en olat att alltid gå på fel sida om höjder och kullar så att jag inte ser henne därav min felaktiga slutsats. Jag lärde mig alltså något om min hund genom Astron och nu kan jag förebygga att hon vill försvinna över kanten. Säker i sin fågelbehandling, vi sliter lite med apporten men det började fungera sista dagarna.

Anji har ett flott sök men har lite bråttom , inte alltid nosen hinner med och då blir det stöt i stället för stånd, är dock lydig och har apporterat sin första ripa. 

Anja hade en fin jaktdag med Oktan som utvecklades till en prima jakthund den dagen och det fälldes flera fåglar i fina situationer för honom.

Regnkläderna har fått vara i vila under vår tid i fjällen , helt fantastiskt men det kommer nog till användning idag här hemma.

Finns mycket att berätta om våra dagar i fantastisk fjällterräng men nu får Ni hålla till godo med några bilder ,orkar inte skriva mera :-))

Vackra stilfulla Mim

Fullt ös , Prazzel

Det tilltänkta badet avbröts av godlukt i nosen på Prazzel

Anji, no comments :-)

Bleika apporterar

Hög svansföring på Bleika

Ditzie i fantastisk fjällterräng .....

Ditzie kommer närmare

Häkza

Apport, Häkza

Madicken apporterar

Prazzel, lika stilfull som mamma Mim

Prazzel i en kort paus

Där var hon igen...Prazzel

Prazzel du är en linslus

Prinsessan  Bleika 

Så här ser de ut




Madicken, säker fågelfinnare

Mimsan 


Perfekt rastplats

snabb flygt

Premiär

Mim och Prazzel (mor & dotter ) sekunderar Bleika

Vackra Mim igen :-)
Qaramella "Mella"

Mina juniortjejjer Mella och Prazzel
Bråttom