fredag 28 februari 2014

På'n igen

Då är jaktprovssäsongen igång igen, några Zettertjärnare var ute i hetluften redan förra helgen, en av dem var Zettertjärns Uniqe Chablis (SEUCH Z. Häxza-NOJCH Langsundets Faun)  med ägaren Trine Fröseth Nielsen. De gjorde en  knallbra debut med att få 3 UK, har hört från flera håll att det finns mycket kapacitet hos både hund och ägare så vi ser fram mot flera premier , kanske blir det av högre valör. Stort Grattis till Årets första jaktprovspremie för Zettertjärns.

Den kommande helgen är det flera som ska ut och delta på jaktproven i Norge, STORT lycka till önskar vi ER. Jag vet att det finns minst en av som ska startas som har laddat för högsta premien i AK, vi får se om de lyckas, jag håller både tummar och tår.

Jag har vid ett tidigare tillfälle lovat en flaska Champagne till den första i S,T,U och V-kullen som tar en 1 UK/UKL, jag lägger nu även till detsamma till den första i Q-kullen som fixar 1 ÖKL/AK.

Jag hoppas på att få dela ut många flaskor under våren :-)





torsdag 27 februari 2014

VP för 2013 i Svenska Gordonsetterklubben

För en par veckor sedan blev SGSK VP:n publicerade för 2013 års prestationer, trist att man ska behöva läsa att man fått VP på en hemsida......

ÅRETS UPPFÖDARE  blev oss ;-)
för 12:e gången 

ÅRETS GORDONSETTER
Nr 1 Zettertjärns Qajza (SEUCH Z. Ditzie-Resdalens Rotax) Kristina Edh
Nr 2 Zettertjärns Duke (Z. U-Hell/INTCH Rippy's Tex) Anja Fjellgren Walkeapää
Nr 3 Zettertjärns Prazzel (Z U-Hell/Hurrafjellets Troy)Kristina Edh



ÅRETS UNGHUND
Nr 1 Zettertjärns Qajza Kristina Edh
Nr 2 Zettertjärns Prazzel Kristina Edh

ÅRETS FÄLTHUND
Nr 1 Zettertjärns Qaramella ( SEUCH Z. Ditzie/Resdalens Rotax) Kristina Edh

Nr 2 Glavaris  DV Ztorm (Z. Darling-Sundowners Vain) Jane Hagström

ÅRETS SKOGSHUND
Zettertjärns Super Ztar (SEJCH Z Bleika Ionasdotter/NOJCH Taiko) Kristina Edh 


ÅRETS UTSTÄLLNINGSHUND 

Glavaris  DV Ztorm (Z. Darling-Sundowners Vain) Jane Hagström delades med 
Fjällbrudens Kamaro Frida Gröning

Y-kullen som nu ligger i valplådan är helsyskon till Q-kullen som hade ett bra år under 2013, förutom Qajza och Qaramella fick även Qillen och Qaxzig 1 UK.


Det som jag ändå är mest stolt över är att jag lyckats föra 4 olika unghudar till 1 UKL och att jag lyckats i alla discipliner.


Qajza 3 x 1 UKL på fjäll, vinter & höst, 2 UKL fält

Prazzel 1 UKL/HP vinter fjäll, hon gick över i vuxenklassen i April och det blev en 2 AK på hösten enda start.
Qaramella 1 UKL/HP Fält (höst)
Super Ztar 1 UKL/HP Skog, 2 UKL fält

Men nu skriver vi 2014 och nya mål har satts upp, nya unghundar ska ut på fjället, tränas och förhoppningsvis komma till start under våren , vi får se om jag lyckas uppnå mina mål med Vanilla, Vamp och Uni även Super Ztar har en tid kvar i Unghundsklass innan hon ska bli vuxen......







torsdag 13 februari 2014

Kö i lådan

Den sista valpen från X-kullen hann så vitt åka härifrån när det var dags för Ditzie att ta valplådan i besittning.
Hon började valpa på lördagskvällen och på morgonsidan hade det kommit 8 valpar , fyra tikar och fyra hanar, men sedan tog det stopp. Hon försökte inte krysta, såg inte ut att ha problem eller var orolig.

Vi var ute och sprang i omgångar men inget hände, Ditzie tycktes helt opåverkad av situationen. Om det inte vore för att jag hade känt att det fanns valpar kvar hade jag nog trott att valpningen var över med tanke på Ditzies beteende.
På söndagen vågade jag inte vänta längre utan vi åkte till veterinären som satte dropp och gav kalk och vips så kom det ut en valp, en hane som var död, det hade han nog varit ett tag och det var förmodligen det som stoppade upp valpningen, snabbt kom det 2 valpar till som levde, en tik och en hane.

Lättade kunde vi åka hem och sova ett efter ett kämpigt dygn.

Tusen tack till Snövit veterinärmottagning för ditt engagemang och din hjälp, jag är så glad att Du finns och att det är så nära som i Järpen.


På måndagsmorgonen åkte vi för säkerhetsskull och röntgade för att se att det inte fanns någon valp kvar i Ditzie, det var skönt att kunna konstatera att det var tomt.

Valpar och Ditzie mår prima och de 2 valpar som kom senare har snabbt ätit ikapp sina syskon och skiljer sig inte från de andra längre. Det var stora valpar som vägde mellan 400-450 g, inte undra på att Ditzie var giganstiskt stor.
Y-kullen består av 10 valpar, 5 av vardera kön, vi är såå nöjda :-)


Måste berätta en liten komisk händelse som skedde när vi kom till vet.... nu i efterhand kan jag skratta men just då var det lite panikartat...
Jag var ju tvungen att ta med mig de  8 valparna som var födda till vet och Ditzie var inte så nöjd med situationen att de skulle flyttas ut i bilen men när väl alla var i bilen tillsammans med henne var det lugnt. När vi kom fram skulle jag ta in valparna först och sedan Ditzie. Ditzie springer snabbare än blixten in i rummet där valparna ligger, försöker få in alla i munnen men inser att det ryms bara 2!!! Ut lika fort som hon kom in för att ta valparna in i bilen igen...... Jag hann få tag i henne på bron och motvilligt lät hon mig ta hand valparna in igen. Men efter det var det lugn och ro när alla var samlade på samma ställe. Det är helt fantastiskt att se vilken morsinstinkt våra hundar har ....





Flyttat hemifrån

Då har alla X-valpar flyttat hemifrån och jag har fått återkoppling från alla, det låter som de har anpassat sig bra och trivs i sina  nya hem.
Den sista som åkte var Xmas Boy som flyttade till Finland, så här fint poserade han bredvid mamma Nikez innan han åkte på lördagskvällen.

Till Er som har Zettertjärns avkommor vill jag bara påminna om att jag blir väldigt glad över foton och några rader om hur det går.
Om Ni är på Facebook så finns det en Zettertjärns sida dit Ni gärna får sända in bilder med några rader om Er avkomma från Zettertjärns.


onsdag 12 februari 2014

IRVS 7 veckor

Då har valparna efter Rubra Alba Angelina "Anji" och Craigrua Quazer blivit 7 veckor.
I dag fick jag hjälp med att fota de små sötnosarna....  just nu är de svåra att motstå , det är full fart och de gillar verkligen att busa runt i snön.


Om Du är intresserad av denna ras för jakt, jaktprov, utställning och friluftsliv och vill ha en aktiv kompis som alltid är med på noterna, tag kontakt. Det finns hane kvar att tinga, själv ser jag några riktiga godbitar bland dem.

Mina förväntningar med kullen är att det ska bli hundar som passar lika bra på jakt på fjället som i skogen och på fältet. Min ambition med denna kull är naturligvis lika hög som med mina Gordons ;-)















Rosa tik (Llyr)




Svart Hane (Weylyn)

























Lila Hane (Kye)



Gul Hane (Mckinzley)

Grön Hane (Braveheart)



















Vit Hane (Edhan)

















Röd Hane (Owyn)



















Blå Hane (Neale)







måndag 10 februari 2014

Weekendgäst

I helgen hade vi besök av Zetterjärns Una de Perdiz (SEUCH Z. Häxza-NOJCH Langsundets Faun) som normalt är en söt  byjänta boende i Trondheim men med STORT intresse för jakt och friluftsliv.

Perdiz kände sig som hemma med en gång, inte så konstigt då hon faktiskt tillbringade sina 8 första veckor i livet här.  På fredagen blev det ett rejält träningspass för Perdix, 4 timmar på skidor , där hon och de övriga unghundarna får springa lösa medan de äldre får vara i spannet. Det är ganska mycket snö här och det är rejält tungt för hundarna utanför spåret. Riporna var där de brukar vara och Perdiz fick under kontrollerade former vara med i flera situationer, hon betedde sig väldigt behärskat i de fågelkontakter vi hade , mera intresserad av doften på backen än det som flyger.

Under kvällen såg jag inte till Perdiz som hade däckat tilllsammans med de 2 kvarvarande valparna från X -kullen.
Vi körde samma program på lördagen , dock blev det en något kortare tur men vi hade ripkontak även idag, Perdiz däckade tidigt även denna kväll.

Söndag var det hemgång, hade lovat att vi skulle köra några duvor på henne och det fungerade mycket bra, tror att matte och husse blev lite förvånad över HUR behärskad hon var i sina fågelkontakter.
Det blir spännande att följa denna lovande tik :-)











söndag 9 februari 2014

10 år sedan

I dag firar S-kullen  efter SEJCH Z. Hoppzan och INTJCH GBJCH ITJCH ITCH Wiscombie Shillilagh of Ensay sin 10 årsdag.
GRATTIS till Sage, Shadow, Sweetie, She, Snappy, Speedy, Stylish. Jag vet inte om alla lever men jag vet att det hos några serveras tårta idag medan andra firar med att slappa i TV soffan .


Det här inslaget skrev jag igår men så kom det annat mellan, Ditzie började valpa, kommer mera om det senare, nu måste jag ut i valplådan igen....






onsdag 5 februari 2014

Lite Godis

Nu är det ganska precis 1 år sedan Godis eller som hon heter på stamtavlan Zettertjärns Gniztra (Z. Razka-Mountaineers Dollar) flyttade till Norge.
När jag nu en gång tar beslutet om att en av mina hundar skulle må bättre hos någon annan känns det fantastiskt när det blir så bra som det blev för fina Godis .
Godis är alldeles för snäll och dålig på att ta för sig för att bo i en hundflock, att sedan komma in i den i vuxen ålder gör det förmodligen inte lättare.

Jag tog mig tid att vänta på att den rätta familjen skulle dyka upp en dag och det gjorde den. Här får Godis all den uppmärksamhet hon är värd, då hon är ensamhund. Hon får massor av kos, trimturer och jakt både i skog och fjäll, det har fällts både skogsfågel och ripa för henne.

Jag blir så glad över alla fina bilder jag får på Godis och hennes liv, sötaste Godis lever upp till sitt namn då hon är söt som en pralin ;-)

Foto: @Pål Tveter